Is it the end of the world as we know it?



En nu? 

Wanneer kunnen we spreken van het einde van de coronacrisis? Hebben we het einde bereikt? Komt er een tweede golf? Of zal het coronavirus nooit meer verdwijnen?

Je hebt geen overzicht. Wij nu niet, maar ook tijdens de oorlog niet. Achteraf weten we: de oorlog was in 1945 afgelopen. Maar in crisistijd heb je geen zicht op het einde. En de ontwikkelingen kunnen snel gaan. Iets dat vorige week nog normaal was - handen schudden -  kan deze week niet meer normaal zijn. De abnormaliteit van deze week wordt over een paar weken gezien als normaal. Zal het plots vreemd aanvoelen om zonder mondmasker te werken? 

Het is ook terug te lezen in oorlogsdagboeken. In oorlogsperioden werden steden dagelijks bestookt met granaten. In de eerste dagen is er veel angst, wanhoop. Men wist niet waar men veilig was. Na een paar weken schreven mensen dat het went. Ook al komen er dan nog steeds granaten. Ze wisten wat ze moesten doen: dekking zoeken in de schuilkelder. Ook nu lijkt alles te wennen. 

Zullen er blijvende gevolgen zijn? Zullen we uit deze crisis komen met meer vertrouwen en solidariteit of komen we hier juist wantrouwender uit? Paradoxaal genoeg was er in tijden van isolatie toch sprake van een zekere verbondenheid. Mensen van over de wereld werkten samen aan een gemeenschappelijk doel; corona bestrijden. 

En wat met economische gevolgen? Zal de ongelijkheid vergroten? Het lijkt me logisch dat de gevolgen niet voor iedereen even groot zullen zijn.  De "gouden eeuw" van hogere lonen na de Zwarte Dood, de vooruitgang in hygiëne en medische wetenschap tijdens de negentiende eeuw en de uitbouw van de welvaarsstaat na beide Wereldoorlogen waren geen natuurlijk voortvloeisel van pandemieën of crisissen, maar het resultaat van veel strijd en debat. Laten we hieruit lessen trekken. 

Bronnen:

Knack. (2020). Virussen hebben geen economische impact. Wat telt is wat de samenleving ermee doet. Geraadpleegd op 7 juni 2020 via https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/virussen-hebben-geen-economische-impact-wat-telt-is-wat-de-samenleving-ermee-doet/article-opinion-1590009.html
Muñoz, J. (2020). Drie vragen over: wat na de pandemie? Geraadpleegd op 7 juni 2020 via https://www.grenzeloos.org/content/drie-vragen-over-wat-na-de-pandemie

Reacties

  1. Inderdaad we weten niet wanneer het stopt, jammer. We hebben geen datum waarnaar we kunnen uitkijken en kunnen zeggen het eindelijk voorbij. In het begin van de crisis zij ik bij mezelf: 'Tegen de zomer van 2020, zal het gepasseerd zijn en zullen we er om kunnen lachen'. Soldaten die meevochten in de Eerste Wereldoorlog zeiden dit ook, hun strijd duurde echter langer. Onze strijd zal ook langer duren, toch zeker tegen dat we een vaccin hebben.
    Ik hoop dat iedereen hieruit lessen zal trekken, want dit is een strijd van ons allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Armoede en ongelijkheid in coronatijden

De zwarte dood