Geestelijk (on)gezond in Coronatijden


Het Coronavirus is ondertussen op alle vlakken in ons dagelijks leven doorgedrongen. Dit veroorzaakt bij heel veel mensen flink wat stress. Zet je de televisie of radio aan, grote kans dat er gesproken wordt over de coronacrisis. Je leest tal van artikels en wereldwijd wordt er over hetzelfde onderwerp gesproken. Het betekent dat we elke dag worden gebombardeerd met informatie over het virus. Maar is dit eigenlijk wel goed voor ons?

De coronacrisis brengt niet alleen fysieke, maar ook een aantal niet te verwaarlozen gezondheidsklachten met zich mee. Bijna de helft van de werkende Belgen (48 procent) blijkt na een maand crisismaatregelen met angst en depressieve gevoelens te kampen.

Angst

Het lijkt dat mensen zich behoorlijk zorgen maken. Die aanhoudende zorgen kunnen een negatieve impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan stress, slapeloosheid of een angstig gevoel. 

Angst is van alle tijden. Het toekomstbeeld werd reeds meer en meer getekend door pessimisme en perspectiefloosheid. Als onze samenleving niet weggespoeld zou worden door de wassende zeeën, dan wel door de vluchtelingenstroom; enz. Vergelijk het met de aanslagen van 9/11 en andere terreuraanslagen waar we wereldwijd mee geconfronteerd werden. Die gebeurtenissen hebben ons lang bezig gehouden en hebben veel angst gezaaid. Dit heeft bepaalde mensen hun gedrag voor lange tijd beïnvloed. Maar die angst is nu weg, we nemen opnieuw de metro of het vliegtuig.

Onzeker

De grootste factor voor angst is de voortdurende onzekerheid. Zal ik het virus krijgen? Of iemand in mijn naaste omgeving? Heb ik het virus misschien al opgelopen? En hoe erg zal het dan worden? Ook staat bij veel mensen hun baan op het spel. Al deze zorgen kunnen zich steeds verder opstapelen. Dit kan ook samengaan met andere zorgen, zoals over de financiën. Daarbij werkt het ook niet mee dat we worden geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven. Sommigen hebben binnen niet zoveel dingen te doen, waardoor ze maar weinig afleiding hebben. En dat betekent dat veel mensen beginnen te piekeren.

Om te begrijpen wat ons overkomt en om met deze angst om te gaan, grijpen we vanzelf terug naar bekendere situaties. En dat is niet zonder gevolgen, want onze vergelijkingen bepalen mee onze beslissingen.

Oorzaken

Pandemieën zoals deze zijn niet alleen een medisch fenomeen. Naast onzekerheid zijn er tal van andere oorzaken die er voor zorgen dat de kwaliteit van leven wordt beïnvloed en die sociaal disfunctioneren veroorzaken.
  • Bioloog Bettina Tassino, van de Uruguayaanse Universiteit van de Republiek, zegt dat mensen slechter slapen doordat hun biologische klok verandert omdat ze meer binnen zitten.
  • ‘Als je binnen zit, word je minder blootgesteld aan natuurlijk licht gedurende de dag. Dat heeft gevolgen voor afscheiding van melatonine, het hormoon dat meehelpt om de slaapcyclus te regelen, in de nacht.’
  • ‘Als elke dag en elk uur hetzelfde lijken, functioneren we losgekoppeld van de omgevingsfactoren die ons circadiaans ritme afstellen.’
  • 'Mensen laten in quarantaine vaak hun vertrouwde routines vallen", zegt Raes. "Vaste gewoontes zijn nochtans erg belangrijk voor je stemming. Als die wegvallen, dan heeft dat een heel grote impact.'
  • Saths Cooper, voorzitter van de Pan-Afrikaanse Psychologische Unie, wijt het gebrek aan aandacht voor psychologische zorg in Afrika aan haperende zorgsystemen, in combinatie met beperkingen die de pandemie oplegt, zoals sociale afstand houden en isolatie.

Mentale ziekten over heel de wereld

Psychologen die op afstand hulp verlenen zien dat COVID-19 leidt tot angst en stress. Op plaatsen die een geschiedenis van epidemieën hebben, zoals Afrika, komen psychologische problemen die doorgaans het gevolg zijn van ziekte-uitbraken, weer op. Wetenschappers waarschuwen dan ook voor een wereldwijde golf van psychische problemen.

Volgens onderzoek zijn er parallellen tussen de mentale gevolgen van COVID-19 en wat er gebeurde tijdens de ebola-uitbraken in Afrika. Mensen in de frontlinie zijn degenen die het virus zelf bestrijden. Die strijd laat geen capaciteit over voor troost en hulp, wat eigenlijk een voorwaarde moet zijn. Bijna 50 procent van de gezinnen, overlevenden en degenen die contact hadden met overlevenden van ebola, hadden een posttraumatisch stresssyndroom (PTSD) en depressie.

Uit een recent onderzoek in Uruguay bleek dat mensen zich nu drie keer triester voelen en zich vier keer meer zorgen maken dan vorig jaar. Twintig procent gaf aan zich eenzamer te voelen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het percentage mensen dat zich gestrest voelt, steeg van 26 naar 46 procent, en het aantal mensen dat zich kalm voelt was met een overeenkomstig percentage gedaald.

Deze data zijn vooral zorgwekkend in regio's met een tekort aan geschoolde hulpverleners. Afrika telt op dit gebied slechts 1,4 hulpverleners op 100.000 inwoners, terwijl het wereldwijde gemiddelde 9 is.

Sociale isolatie verandert het brein

Ook de aanpak van sociale isolatie heeft psychische gevolgen. Mensen in quarantaine voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd. Ze ervaren verveling, angst en onzekerheid, soms ook woede en frustratie.

Er werd in het verleden reeds onderzoek uitgevoerd op muizen die twee weken lang in sociale isolatie leven. Een molecuul in het muizenbrein zorgt ervoor dat ze agressiever en angstiger worden. Zo blijven ze langer verstijfd zitten na het zien van een bedreiging dan voor het isolement. Ook reageren ze agressief op andere muizen die ze nooit eerder zagen.
Hoewel het onderzoek is gedaan met muizen, geven de resultaten richting aan verder onderzoek met mensen. Ook wij hebben namelijk dezelfde genetische code als muizen.
Langdurige sociale isolatie leidt bij mensen vaak tot allerlei psychische problemen, zoals depressies en post traumatische stressstoornissen. 

Gelukkig zijn er ook een aantal zaken die we zelf kunnen doen; blijven bewegen, zorgen voor routine, met elkaar verbonden blijven,... Daarnaast moeten mensen ook ruimte krijgen om te kunnen ventileren en om (professionele) hulp te zoeken, ook in tijden van Corona!

Bronnen: 

Maarse, G. (2020). ‘Corona zet een vergrootglas op verschillen tussen arm en rijk’. Geraadpleegd op 1 juni 2020 via https://www.erasmusmagazine.nl/2020/04/29/corona-zet-een-vergrootglas-op-verschillen-tussen-arm-en-rijk/
Van Collie, A. (2020). Wereldwijd zijn mensen in armoede kwetsbaarder voor corona. Geraadpleegd op 1 juni 2020 via https://www.mo.be/nieuws/mensen-armoede-wereldwijd-vatbaarder-en-kwetsbaarder-voor-corona
Van Rootselaar, F. (2020). Corona versterkt sociale ongelijkheid. Geraadpleegd op 1 juni 2020 via https://www.filosofie.nl/nl/artikel/51821/corona-versterkt-sociale-ongelijkheid.html

Lambert, P. (2020). Netwerk tegen armoede na getuigenis Dylan: “Corona laat zien hoe snel bij veel mensen het water aan de lippen staat”. Geraadpleegd op 1 juni 2020 via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/19/reactie-netwerk-tegen-armoede-op-getuigenis-dylan/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Armoede en ongelijkheid in coronatijden

De zwarte dood

Is it the end of the world as we know it?